Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Νίκος Φραντζής, ένας αγωνιστής του «Βάλτου» και της Μεσσαπίας


Την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023 στον ιερό ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Δροσιά (Χάλια) Χαλκίδας αποχαιρετήσαμε τον Νίκο Φραντζή. Με καταγωγή από τις Τσέργες και την Αγριοσυκιά, ο Νίκος γεννήθηκε πριν 59 χρόνια και συμμετείχε ενεργά στα κοινά του τόπου. Ανήκε σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους βαθιά και ουσιαστικά και τον υπερασπίζονται με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια. Παράλληλα έχουν απίστευτο θάρρος και δεν δειλιάζουν απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας.

Ο Νίκος είχε πολιτική συγκρότηση και εμπειρία που του επέτρεπε να αντιλαμβάνεται την διαπλοκή και τις δοσοληψίες των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων στην περιοχή του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων αλλά και συνολικά της κεντρικής Εύβοιας. Ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Ταναΐς» , μαζί με τον πρόσφατα αποβιώσαντα σύντροφό του στον αγώνα Γιάννη Λεοντή, έδωσε μάχες για την ποιότητα των υδάτων της περιοχής μας ενάντια στον νούμερο ένα ρυπαντή την ΛΑΡΚΟ. 

Βρέθηκε με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσαπίων απέναντί του, από τους οποίους, σε μια συνεδρίαση (Δήμαρχος Μπαζώτης τότε) κινδύνευσε να λιντσαριστεί, αλλά και απέναντι με πολλούς κατοίκους (κυρίως εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ) των Ψαχνών και των γύρω περιοχών.

Τελικά, ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με κατάπτυστη προπαγάνδα (όταν πλέον ανακαλύφθηκε η παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό) ενοχοποίησαν ψευδώς τα αγροτικά προϊόντα στρέφοντας και τον αγροτικό πληθυσμό ενάντια στους αγωνιστές, με αποτέλεσμα να ανακοπεί ο αγώνας. 

Ο Νίκος και ο Σύλλογος Ταναΐς συνέδραμαν επίσης ουσιαστικά στον αγώνα ενάντια στα μεταλλαγμένα (ΓΤΟ) που δόθηκε και στην Εύβοια και αποτράπηκε η καλλιέργειά τους στην Ελλάδα.

Ως μέλος της Ομάδας Πολιτών για τη Διάσωση του Κολοβρέχτη («Βάλτος») αγωνίσθηκε μαζί μας για την προστασία και ανάδειξη του υγροβιότοπου ενάντια στους καταπατητές, ρυπαντές και αρχαιοκάπηλους. Άνθρωπος εργατικός, μαχητικός, μεθοδικός και εξαίρετος ομιλητής αγωνίσθηκε για την προστασία της Φύσης και για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας.

Καλό ταξίδι σύντροφε.

 

 

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

 

Νοέμβριος 2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου