Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Δημόσια συζήτηση ενάντια στην απειλή των ιχθυοκαλλιεργειών στην Λίμνη


Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο “Ελύμνιον”, στην Λίμνη Ευβοίας, ενημερωτική εκδήλωση για την βιομηχανική ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών σε όλον τον Ευβοϊκό.

Η θάλασσα του Ευβοϊκού, αλλά και χερσαία τμήματα του πανέμορφου νησιού μας, κινδυνεύουν από μια νέα επιδρομή με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον του Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού, στην υγεία, την διατροφή μας και στον τουρισμό: την θεσμοθέτηση βιομηχανικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας.

Η τροφή μας, η υγεία μας, ο τουρισμός, η αλιεία, η οικονομία, το κολύμπι και τελικά η ποιότητα τη ζωής μας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η χωροθέτηση τεράστιων εκτάσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον Ευβοϊκό κ.ά. Το γεγονός αυτό έρχεται να δώσει την χαριστική βολή στο ήδη βαριά πληγωμένο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας, ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια.

Για το θέμα αυτό όλη η κοινωνία της Εύβοιας έχει ελάχιστα ενημερωθεί.

Καλούμε όλους τους πολίτες του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, αλλά και του γειτονικού δήμου Ιστιαίας Αιδηψού που επίσης πλήττεται σε μεγάλο βαθμό, να παραβρεθούν στην εκδήλωση και να ενημερωθούν, καθώς προσεχώς, και χωρίς κανείς να το γνωρίζει, πρόκειται να υπογραφεί από τους αρμοδίους Υπουργούς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ουσιαστικά θα μετατρέψει τον Ευβοϊκό Κόλπο σε μια απέραντη Βιομηχανική περιοχή Υδατοκαλλιεργειών με την χωροθέτηση 15 ζωνών ανάπτυξης υδατοκαλλιέργειας.

Καλούμε τους Δημάρχους των δήμων ΜΑΛΙΑΝ και Ιστιαίας-Αιδηψού, καθώς και όλα τα μέλη των (απερχόμενων και νέων) Δημοτικών Συμβουλίων, να παραστούν, να λάβουν γνώση επί του θέματος, και να λάβουν θέση επ’ αυτού.

Καλούμε τους εμπορικούς συλλόγους, τους φορείς, του ξενοδόχους, τους αθλητικούς συλλόγους, άπαντες, να παραβρεθούν για να λάβουν γνώση.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι παρακάτω ομιλητές:

-Απόστολος Σέληνας (ομάδα για τη διάσωση του Κωλοβρέχτη, μέλος SOS Ευβοϊκός).

 

-Ανθή Γιαννούλου – Αντώνης Σηφάκης (νομικοί)

-Λοβέρδος Χρήστος Στελακάτος (Ιχθυολόγος)

-Άκης Φράγγος (δύτης)

 

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ελυμνίων “ΜΑΚΙΣΤΟΣ” με τη συμμετοχή των: Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και το SOS Ευβοϊκός, Συντονιστική Ομάδα Συλλογών και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού, στην οποία συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι: Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιβερίου, Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ελυμνίων “ΜΑΚΙΣΤΟΣ”, ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ-Σύλλογος για την Προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ), Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωση του Υδροβιότοπου Κωλοβρέχτη.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου