Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Αιολικά: 122 φορείς της Εύβοιας απαιτούν η αυτοδιοίκηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της


Με κοινή τους δήλωση 122 σύλλογοι, φορείς και συλλογικότητες πολιτών από όλη την Εύβοια ζητούν από την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμους, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) να τηρήσουν την υπόσχεσή τους και να προσφύγουν κατά της κυβερνητικής απόφασης του Μαρτίου του 2021 με την οποία εντάχτηκε στις περίφημες στρατηγικές επενδύσεις το τεράστιο βιομηχανικό αιολικό πάρκο το οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει στις πιο παρθένες και προστατευόμενες περιοχές του νησιού η Εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη συνυπογράφει το κείμενο (στο τέλος της ανάρτησης αναλυτικά ποιοι φορείς συνυπογράφουν).

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ με επικαιροποιημένες τις υπογραφές (Μ. Πέμπτη 29/4/2021)

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΑΙΤΗΜΑ Συλλόγων, Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών Οργανώσεων, Φορέων και Σωματείων της ΕΥΒΟΙΑΣ προς την Περιφέρεια και τις Παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, και προς τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων, Κύμης-Αλιβερίου, Καρύστου και Ερετρίας

Με κοινή Δήλωση - Αίτημα 73 Εμπορικών Συλλόγων και Φορέων, Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών Οργανώσεων της 30/12/2020 ζητήσαμε και προτείναμε να προχωρήσετε σε υλοποίηση των αποφάσεων σας και να προστατέψετε την Κεντρική Εύβοια από την απειλή του τεράστιου ΑΣΠΗΕ που σχεδιάζει να κατασκευάσει στις πιο παρθένες και προστατευόμενες περιοχές του νησιού μας η Εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Επίσης ζητήσαμε να σταματήσουν τα έργα ΑΠΕ στην Κεντρική Εύβοια, να αρχίσει να γίνεται σωστή και πλήρης ενημέρωση στους πολίτες και κατοίκους και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην κήρυξη του Εθνικού Πάρκου της Κεντρικής Εύβοιας. Όταν είχαμε στείλει το αρχικό Αίτημά μας είχατε ήδη λάβει τις πιο κάτω αποφάσεις:

Ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων την με αριθμό Δημοτικού Συμβουλίου 41/2020, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου ομοίως την 51/2020, ο Δήμος Ερέτριας την 43/2020, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία την έκδοση ψηφίσματος (αρ. Απόφασης 148/2020) Για την καταστροφή της Καρυστίας από τα Αιολικά ο Δήμος Καρύστου είχε λάβει την απόφαση 92/2020.

Με τις ανωτέρω αποφάσεις οι Δήμοι και η Περιφέρεια τάχθηκαν ξεκάθαρα ενάντια στην επέλαση των Αιολικών Πάρκων στην Εύβοια και δήλωσαν ότι θα κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια και πράξη για να σταματήσουν την καταστροφή και να προωθήσουν ένα βιώσιμο και αειφορικό μέλλον Τον Δεκέμβριο του 2020 ακολούθησε η Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικού Έργου της ΡΑΕ με αριθμό 0219/2020.

Για άλλη μια φορά οι πολίτες και οι οργανώσεις ενεργήσαμε, κάναμε προσφυγές κλπ. Από τους Δήμους κάποιοι προσέφυγαν, κάποιοι σιώπησαν και η Περιφέρεια δεν έπραξε το παραμικρό. Δυστυχώς όμως η εξέλιξη της υπόθεσης υπήρξε ακόμη πιο δυσάρεστη.

Το έργο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κόντρα σε κάθε έννοια δημοκρατίας, τοπικότητας και αυτοδιοίκησης γιγαντώθηκε, επεκτάθηκε και στην περιοχή των Στύρων και εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις. Παρά το γεγονός ότι στην Δημόσια Διαβούλευση που έγινε για πρώτη φορά στην Εύβοια, μέσα σε 48 μόνο ώρες υποβλήθηκαν 400 περίπου σχόλια (ένα σύνολο 300 σελίδων, από πολίτες, συλλόγους και φορείς, με πλήρη τεκμηρίωση και σε ποσοστό 100% άρνηση του απειλητικού για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και κοινωνία έργου).

Ακολούθησε η έκδοση της ΚΥΑ (ΦΕΚ Β', Αρ. Φύλ. 984, 12-3-2021) που εντάσσει το έργο στις στρατηγικές επενδύσεις.

Πλέον η απειλή και ο κίνδυνος όχι μόνο έχουν μεγαλώσει αλλά και θα επιταχυνθούν εκπληκτικά και όλα θα κατευθύνονται από την Αθήνα. Ενόψει αυτής της καταστάσεως εκ μέρους της Περιφέρειας είχαμε ένα ψήφισμα (27/1/2021), δηλώσεις από όλες τις Παρατάξεις, την επιστολή του Περιφερειάρχη της 23/2/2021 (Αρ. Πρωτ. 38540/873) και ακολούθησε η πλήρης απραξία. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Περιφέρεια δεν αποφάσισε το παραμικρό (δείτε Περιφ. Συμβ. 2/4/2021) και οι περιφερειακές παρατάξεις (πλην μίας) σιώπησαν εκκωφαντικά.

Οι Δήμοι αρχικά έκαναν μεγάλες δηλώσεις και μετά στα Δημοτικά Συμβούλια, ο μεν Δήμος Κύμης-Αλιβερίου δεν αποφάσισε το παραμικρό (δείτε 2/4/2021, ενώ στις αρχές Μαρτίου είχε αποφασίσει νομικές κα ενέργειες, 18/2021), ο Δήμος Καρύστου δεν αποφάσισε το παραμικρό γιατί ο Δήμαρχος διέκοψε το συμβούλιο και αποχώρησε (πριν όμως για τα θέματα αυτά ο Δήμος Καρύστου είχε λάβει τις αποφάσεις 6/2021 και 21/2021), ο Δήμος Ερετρίας δεν αποφάσισε το παραμικρό. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση ευτυχώς έχουμε έναν φορέα αυτοδιοίκησης που τελικά αποφάσισε την προσφυγή στο ΣτΕ αλλά και σειρά άλλων ουσιαστικών ενεργειών. Πρόκειται για τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων (Απόφ. Δημοτ. Συμβ. υπ΄ αριθμ. 13/2021 του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων).

Σημειώνουμε ότι μέσα σε αυτή την περίοδο ο αρμόδιος Υπουργός βρέθηκε να ψεύδεται (στη Βουλή 8/3/2021) για την υπέρβαση κατά 170% της φέρουσας ικανότητας στον Καφηρέα της Καρυστίας. Συνεπώς εάν η Αυτοδιοίκηση της Εύβοιας, Δήμοι, Περιφέρεια και Παρατάξεις δεν αντιδράσουν τώρα άμεσα κατά της απόφασης που κάνει Στρατηγική Επένδυση την Καταστροφή της Κεντρικής Εύβοιας και της ήδη βαρύτατα επιβαρυμένης Καρυστίας (με το συγκεκριμένο έργο της περιοχής των Στύρων), τότε εν γνώσει τους θα αποδέχονται την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση και την τελική καταστροφή της Εύβοιας. Όλα τα μέσα που μας δίνονται πρέπει να χρησιμοποιηθούν, σε κάθε φάση της όλης διαδικασίας, για να μπορέσουμε αφενός να δείξουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο έργο αυτό αλλά και σε κάθε άλλο ανάλογο. Κάθε μάχη σε αυτό τον πόλεμο θα έχει μεγάλη σημασία για την τελική νίκη. Νίκη είναι να μην ανεχθούμε καμία άλλη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας.


Σας ζητούμε να κάνετε κάθε νόμιμη ενέργεια, να προσφύγετε στην δικαιοσύνη την εθνική και την ευρωπαϊκή και επείγει να υποβάλλετε Αίτηση Ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ κατά της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής στηρίζεται σε ελλειπή και ανακριβή στοιχεία (2,5 σελίδες ήταν η πρόταση της Εταιρείας), παρακάμφθηκε και απαξιώθηκε πλήρως η Δημόσια Διαβούλευση, τα στοιχεία για τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας είναι απολύτως ανακριβή, υπερβολικά και αστήρικτα, ο φάκελος της επένδυσης παρατύπως και σε λάθος χρόνο συμπληρώθηκε, η απόφαση και το μέγεθος του έργου μέσα σε ελάχιστες ημέρες αυξομειώθηκαν τουλάχιστον 4 φορές, τα σχόλια των πολιτών παρανόμως αφαιρέθηκαν για αρκετές ημέρες από την Δημόσια Διαβούλευση και πολλά άλλα. Σας ζητούμε ότι και στο Αίτημα – Δήλωση της 30/12/2020 αλλά πλέον απαιτούμε την προστασία ολόκληρης της Εύβοιας και της Σκύρου από την με οποιοδήποτε τρόπο υποβάθμιση του περιβάλλοντός της και την περαιτέρω εισβολή των ΑΠΕ.

Όσοι δεν τιμήσουν τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τα θέματα αυτά, όσοι προτιμήσουν τις σχέσεις τους με την κεντρική πολιτική σκηνή και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα συνεργώντας ή αδιαφορώντας για την καταστροφή του τόπου μας και περιφρονώντας και κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά τους συμπατριώτες τους, τον ευβοϊκό λαό που τους ψηφίζει, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συνεχιζόμενα περιβαλλοντικά εγκλήματα κατά της Εύβοιας δεν θα τους τα συγχωρήσουμε!

Εύβοια 29/4/2021

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΕΙΣ:

-Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας

-Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης

-Μορφωτικός Σύλλογος Κύμης

-Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού

-Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Αγίων Αποστόλων – Πετριών

-Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ) 

-Σύλλογος Ενεργών Πολιτών "Η Μέδουσα" 

-Σύλλογος των Απανταχού Οξυλιθιωτών “Ο Ευαγγελισμός” 

-Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Κύμης

- Μελισσοκομικός Σύλλογος Εύβοιας

Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μανικίων

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’θμιας Εκ/σης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης

Σύνδεσμος Επαγγελματιων & Βιοτεχνων Καρύστου

Πολιτιστικός Σύλλογος Πετριων “Ο Πλάτανος”

Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης-ΕΛΜΕ Νομού Ευβοίας

Εξωραιστικος & Εκπολιτιστικός Συλλογος Μεσοχωριων Ευβοιας

Φιλοι εθελοντες τετρακινητοι Ευβοιας “Fetes Club 4x4”

Εθελοντικό Σώμα Δασοπροστασίας Διάσωσης Ευβοίας Ε.Σ.Δ.Δ.Ε

Οικολογικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Άτταλης "Ο Απόγκρεμος"

Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κύμης & Περιχώρων

«Παλαιό Χωριό Ζαράκων» (Σύλλογος Μαχαλά Ζαράκων)

Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών Τ.Τ. Ιστιαίας

Πολιτιστικός Σύλλογος Τριάδας "Νικόλαος Κριεζωτης

Κηρέας.οργ Σύλλογος

Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης Χαλκίδας "Ελ Καμίνο

Κοινότητα Νέων Στυρών

Χορευτικός Σύλλογος Μακρυκάπας "Τα Βάβουλα"

Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνας

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μακρυμάλλης

Σύλλογος απανταχού Μαντουδιανων

Ιστορικό & Λαογραφικό Αρχείο Στενής

Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Στροπωνιατών

Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καμπιών

Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Συνιδιόκτητου Δάσους Καμπιών

Εθελοντικός Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Μίστρου “Η Αγία Μαρίνα”

Πολιτιστικός Σύλλογος Λούτσας “Η Δέλφι”

Χορευτικός Σύλλογος Καθενων “Τα Έρια”

Σύλλογος Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας & Διάσωσης Στυρέων

Αγροτοκτηνοτροφικος Σύλλογος Νότιας Καρυστίας

Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαντρακαίων

Σύλλογος "Σιδερίτης"

Κινηματογραφική Λέσχη Ερετριας

Πολιτιστικοί Δεσμοί

Σύλλογος των Εν Χαλκίδι Κυμαίων Χαλκίδα

Εμπορικός Επαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Στυρέων

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Μονοδρύου

Αθλητικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Κύμης "Tank Trail - Τανκ Τρέιλ"

Προοδευτικός Σύλλογος Ανδρονιάνων - Δένδρων Κύμης

Σύλλογος Κυμαίος Αχελώος

Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Διρρευματιωτών, "Οι Άγιοι Ανάργυροι"

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρεμαστού Εύβοιας

Φυσιολατρικός ορειβατικός σύλλογος Στενής “Η Δίρφυς”

Πολιτιστικός Σύλλογος Σέτας "Το Ποτάμι"

Ε.Ε.Ε. Σύλλογος Καλλιθέας "Σαρανταπόταμος

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός και Οικολογικός Σύλλογος Αμαρύνθου

Πολιτιστικός Σύλλογος Ερέτριας “Κωνσταντίνος Κανάρης”

Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Νεροτριβιάς

Τοπική Κοινότητα Άνω Κουρουνίου

Τοπική Κοινότητα Πλατάνας Πλατάνα

Εκπολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Κύμης "Αξάνεμες"

ΕΣ Αγίου Αθανασίου

Σύλλογος Μελέτης Προβλημάτων Περιοχής Ενορίας

Τοπική Ενότητα Ενορίας

Σύλλογος Παρέμβαση Αλιβερίου

Τοπική Κοινότητα Ανδρονιάνων

Προοδευτικός – Φιλοθρησκευτικός Σύλλογος Καλημεριάνων

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων(ΣΠΠΑΠ)

Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, Τοπικό Τμήμα Κύμης

Κυνηγετικός Σύλλογος Ληλαντίου Πεδίου

Τοπική Κοινότητα Καλημεριάνων

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κύμης

Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, Τοπικό Τμήμα Αλιβερίου

Τοπική Κοινότητα Αγ. Βλασίου d

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΜΗΣ Η ΑΡΤΕΜΙΣ

Μορφωτικός σύλλογος Παραλίας Κύμης "η Λιανάμμος"

 Εξωραϊστικός Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κανήθου

Σύλλογος Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα

Πανευβοϊκή Ομοσπονδία Πολιτιστικών Μορφωτικών Συλλόγων Ευβοίας - ΠΟΕΣΕ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Έργο Λόγου Αγάπης (Σέττα)

ΕΔΔΟΚΟΔ (Εθελοντές πυροσβέστες) ΓΥΜΝΟ

Σύλλογος Δασοπροστασίας & Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης

Σύλλογος Οικιστών Δάφνης

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Στενής

Α.Π.Σ. Δρομέων Εύβοιας

Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Μετοχίου Διρφύων

Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κούτουρλα

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

Σύλλογος Αύρα - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πολιτικών

“ΑΓΡΟ.ΚΤΗ.ΜΕΛ” Συνεταιρισμός Κύμης-Αλιβερίου

Σύλλογος Εν Αττική Κυμαίων

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βρύσης -Επισκοπής Εύβοιας «Η Δραγονέρα»

Σύνδεσμος Ελεύθερων Επαγγελματιών Κονίστρες Κονίστρες

Σύλλογος Νέων Γυμνού

Π.Ε.Κ.Π. 96 “ΝΑΟΕ”, Ναυταθλητικός Όμιλος Ερέτριας

Χορευτικός Πολιτιστικός

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερέτριας

Σύλλογος Επαγγελματιών Καταστηματαρχών Ερέτριας

Πολιτιστικός Σύλλογος Πόρτο Μπούφαλου

Ακαδημία Χαλκίδας Ενσώματη

Πολιτιστικός Σύλλογος των Aπανταχού Πλατανιωτών "Η Αναγέννηση"

Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Απανταχού Βιταλιωτών “Τα Κοτύλαια”

Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμος Διαχείρισης Δάσους Μαυρόπουλου

Τοπική Κοινότητα Καμπιών

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ κ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

ΓΑΛΗΝΗ ΜΑΓΟΥΛΑ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Το Ποτάμι Σέτα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ

Σύλλογος "Χορονός" Γυμνού Ευβοίας

ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΣΤΡΙ Ν. ΕΡΕΤΡΙΑ

ΑΓΙΟΙ ΑΣΩΜΑΤΟΙ ΜΑΓΟΥΛΑ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑ ΕΡΕΤΡΙΑΣ,

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΣΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

ΕΝΟΠΕΡ ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Πολιτιστικός και περιβαλλοντικος σύλλογος Καμαρίτσας

“Αγαποκοινότητα” Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας

THAVMSETTA ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Σέττα Ευβοίας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΚΥΡΟΣ S.O.S για τη σωτηρία της Σκύρου Σκύρος,

“ΑΛΩΝΑΚΙ¨” Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας

Εξωραϊστικός Σύλλογος “Ολυμπιακό Πανόραμα” Γυμνό Ευβοίας,

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου