Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Δεν γιορτάσαμε - Στείλαμε σήμα κινδύνου

 

Δεν γιορτάσαμε Στείλαμε σήμα κινδύνου

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024
Είναι πολύ συγκινητικό ότι τόσοι άνθρωποι ήρθαν στον Μεγάλο μας Κύκλο. Ήρθαν παρά την υψηλή θερμοκρασία, παρά την ώρα (ήταν πανέλληνια κινητοποίηση και την ίδια ώρα) και παρά τις μεγάλες δυσκολίες για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες που παρέστησαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης. Συγκινητική ήταν η παρουσία των νεαρών αθλητών-τριών του ΝΟΧ-τμήμα Canoe kayak slalom και των προπονητών τους, μετά από κοπιαστική προπόνηση. Συγκινητική ήταν επίσης και η παρουσία της κυρίας Τζανετουλάκου, εκπροσώπου του Συλλόγου «Ενεργοί Πολίτες Βόλου», η οποία ήρθε από μακριά και μετέφερε την περίπτωση των αγώνα ενάντια στην καύση απορριμάτων. Μίλησαν σύντομα ανεξαιρέτως όλοι οι εκπρόσωποι των συλλόγων, επιστήμονες (ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κο Λύκο, περιβαλλοντολόγο) και πολίτες.
Αναδείχθηκαν τα πολύ μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα στο Νομό μας, όπως οι αιολικοί σταθμοί, η ανάπτυξη ΠΟΑΥ (ιχθυοκαλλιέργειες), η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, η καταστροφή των δασών, οι χώροι καύσης απορριμάτων και διαχείρισης αποβλήτων, οι εξορύξεις, τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τα παράκτια αιολικά, οι αφιλόξενες πόλεις, η καταστροφή της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς κ.α.
Κοινή συνισταμένη είναι η ανάγκη για παλαϊκή αντίσταση με αγώνες στο πεδίο πια και η αναγκαιότητα πρωτοβουλίας των Δήμων όσον αφορά τους αγώνες.
Ευχαριστούμε θερμά τον Στέφανο Γανωτή, μουσικό και εκπαιδευτικό, για την χωρίς μικροφωνική ενίσχυση απόδοση δύο-τριών ριζίτικων τραγουδιών.
 
Εκτός των 12 Συλλόγων που απαρτίζουν την ομάδα SOS ΕΥΒΟΙΚΟΣ και το Δίκτυο Συλλόγων – Φορέων για την προστασία της Ευβοικής Γης, συμμετείχαν οι Σύλλογοι-συλλογικότητες:
Εργατικό Κέντρο Εύβοιας
Ομάδα για τη σωτηρία του Τσιμεντάδικου( έκανε παρέμβαση για την ανάγκη της σωτηρίας του Τσιμεντάδικου μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις).
Σύλλογος «Ενεργοί Πολίτες Βόλου»
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας
ΕΛΜΕ Εύβοιας
Σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
ΓΕΑ (Γέφυρα Εκτάκτων Αναγκών)
Human Wave Project
Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Χαλκίδας
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης)
Σύλλογος Αναξαγόρας
Εθελοντική Κουζίνα
Σύλλογος Περπερούνα
Σύλλογος οικιστών Ανθηδώνας

 
Επίσης παρευρέθηκαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κος Σπύρου, κος Τζαφέρος και κα Μαραντίδου από το Άμεσο νέο ξεκίνημα καθώς και η κα Τσιβίκα από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Έτος Σκαρίμπα.
Οι διοργανωτές: το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων για την Προστασία της Ευβοικής Γης: Ενεργοί πολίτες Κηρίνθου, Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιβερίου, Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ελυμνίων Εύβοιας ΜΑΚΙΣΤΟΣ, Σύλλογος Δρομέων Εύβοιας, Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, Σύλλογος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, Φίλοι Γιάννη Σκαρίμπα και η ομάδα SOSΕυβοϊκός (Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού): Ομάδα Πολιτών για Την Διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ), Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιβερίου ,Περιβαλλοντικός και Πολιτισμικός Σύλλογος Ελυμνίων «ΜΑΚΙΣΤΟΣ» (Β. Εύβοια), Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου-ΟΣΜΑΕΣ Δήμου Λοκρών, Κίνηση πολιτών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος Λιβανατών.
Δεν γιορτάσαμε, στείλαμε σήμα κινδύνου
Στην Εύβοια και στην Σκύρο
Βουνά, νερά και δάση
Κανείς δεν θα χαλάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου