Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΤΟ ΕΚΒΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

 


Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 στην Χαλκίδα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Εθνικό Κέντρο Υγροτόπων – Βιοτόπων (ΕΚΒΥ) παρουσιάζουν μελέτη για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση την οποία υπογράφει εκ μέρους της ομάδας έργου η Μαρία Κατσακιώρη «στις 9 Ιανουαρίου 2023 (11.00- 13.30),η Ομάδα Έργου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/ΕΚΒΥ, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου:

Αποτύπωση και αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης "Υγρότοπος Ψαχνών (Κολοβρέχτης ή Λιβάδι)" - Προτεραιότητες για την προστασία, διαχείριση, αποκατάσταση και ανάδειξη». Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου της Π.Ε. Εύβοιας (λεωφόρος Γ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα).

Ως ομάδα πολιτών θα δώσουμε το παρών στην παρουσίαση και καλούμε κάθε άλλον φορέα, σύλλογο, ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμμετάσχει.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η απόφαση για την εκπόνηση της μελέτης ελήφθη – κατά πλειοψηφία - στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία στις 26 Νοεμβρίου 2019, έπειτα από σχετική πρόταση της παράταξης «Ελεύθερη Στερεά» και σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  Εύβοιας. Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση,  την οποία επισημάναμε ως ομάδα πολιτών (Νοέμβριος 2021) κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα όρια του πυρήνα του υγροβιότοπου, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τελικά τον Μάιο του 2022 ανατέθηκε η εκπόνησή της στο ΕΚΒΥ με συνολικό προϋπολογισμό 37.200 ευρώ (με ΦΠΑ).

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Σύμφωνα με το κείμενο της σύμβασης, μεταξύ άλλων η μελέτη περιλαμβάνει:

- Την αποτύπωση και αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης

-Την απογραφή, χαρτογράφηση και αξιολόγηση οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας. Ειδικά για την περιοχή εντός της θεσμοθετημένης ΖΟΕ, θα υλοποιηθεί χαρτογράφηση των τύπων οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας των Οικοτόπων, καθώς και τύπων οικοτόπων εθνικού ενδιαφέροντος. Η απογραφή θα αφορά σε στοιχεία της βιοποικιλότητας, με έμφαση στα είδη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και στην καταγραφή των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και των επιπτώσεών τους (πιέσεις και απειλές).

-Την αξιολόγηση και ιεράρχηση στοιχείων οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας. Ειδικότερα, το οικοσύστημα θα αξιολογηθεί ως προς την οικολογική του αξία, από άποψη ποικιλότητας (αριθμός και σημασία των τύπων οικοτόπων και των ειδών που απαντούν σε αυτόν) και τη σημασία του για τη συνεκτικότητα των δικτύων
προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό ή/και ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. ως οικολογικός διάδρομος ή stepping stone μεταναστευτικών ειδών).
-Τη διατύπωση κατευθύνσεων για διατήρηση, προστασία, διαχείριση, αποκατάσταση και ανάδειξη της περιοχής. Θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των αναγκών (διοικητικών και διαχειριστικών) της περιοχής, όπως αυτές θα εντοπισθούν και θα αποτυπωθούν κατά τη συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων για τα στοιχεία της βιοποικιλότητας και το οικοσύστημα και τις επιτόπιες επισκέψεις. Μεταξύ των ανωτέρω αναγκών, θα αναγνωρισθούν τα ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στην περιοχή. Στη συνέχεια θα διατυπωθούν κατευθύνσεις για την προστασία και διατήρηση, την αποκατάσταση και βελτίωση των στοιχείων βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος, την πρόληψη και τον περιορισμό των πιέσεων και απειλών που ασκούνται και επηρεάζουν την κατάστασή τους, αλλά και την ανάδειξη και προβολή της περιοχής. Για κάθε προτεινόμενη δράση θα διατυπωθούν στοιχεία υλοποίησης όπως: σκοπιμότητα, θεσμικό πλαίσιο και συναφείς πολιτικές, βαθμός προτεραιότητας και βαθμός ωριμότητας, εμπλεκόμενοι φορείς υλοποίησης και ενδεικτικό κόστος υλοποίησης (όπου είναι εφικτό). 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου