Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Ιδρυτικό κείμενο από τη συνέλευση υποδοχής των Ζαπατίστας στην Εύβοια

Με αφορμή τον ερχομό των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, συγκροτήθηκε και στην Εύβοια ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ, η οποία συμμετέχει στις διαδικασίες του πανελλαδικού συντονισμού συλλογικοτήτων, ομάδων, πρωτοβουλιών και ατόμων που προετοιμάζονται για αυτή τη σημαντική άφιξη με στόχο «Να ανοίξουμε δρόμους εκεί που δεν υπάρχουν». Όποι@ επιθυμεί να επικοινωνήσει με τη συνέλευση και να ενημερώνεται για τις εξελίξεις, μπορεί να επικοινωνήσει με το e-mail zapat21@riseup.net.

Ακολουθεί το ιδρυτικό κείμενο της ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ:

Η έλευση των Ζαπατίστας στην Ευρώπη δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε και να μάθουμε, να εμπνευστούμε από το πείραμα στην Τσιάπας, το οποίο ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό μοντέλο της πεφωτισμένης πρωτοπορίας, έβαλε στην παγκόσμια ατζέντα τη μη κατάληψη εξουσίας, όπως διατυπώνεται και στις εφτά αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται το Ζαπατιστικό οικοδόμημα της αυτοοργάνωσης και αυτονομίας. Δηλαδή: Να υπακούν χωρίς να διοικούν. Να αντιπροσωπεύουν χωρίς να αντικαθιστούν. Να μετακινούνται προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω (άρνηση της εξουσίας). Να υπηρετούν, χωρίς να υπηρετούνται. Να δημιουργούν, χωρίς να καταστρέφουν. Να προτείνουν, χωρίς να επιβάλλουν. Να πείθουν, χωρίς να κατακτούν.

Οι Ζαπατίστας θεσμίζοντας κοινότητες και δήμους από τα κάτω επιχειρούν την αυτοκυβέρνησή τους σε όλες τις πτυχές της ζωής, με ισοτιμία μεταξύ των φύλων, αλληλοσεβασμό, αντιιεραρχική δομή. Δεν πρόκειται για ένα μοντέλο που χρειάζεται να αντιγραφεί πιστά – είναι ένα παγκόσμιο παράδειγμα αντίστασης στο νεοφιλελεύθερο TINA (The Is No Alternative-Δεν υπάρχει εναλλακτική) το οποίο ασφαλώς βιώνουμε και στον ελλαδικό χώρο, με την επέλαση της καπιταλιστικής μηχανής σε όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής μας και εντονότερα τα τελευταία χρόνια με τη λεηλάτηση του περιβάλλοντος και της φύσης στο όνομα της ανάπτυξης. Οικοσυστήματα που αργοπεθαίνουν και κοινωνίες που στερούνται όλο και περισσότερο πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως στο νερό, στην τροφή και τελικά στην υγεία. Ένας κλοιός που όλο στενεύει και αποκόπτει τη δυνατότητα της όποιας κοινωνίας σε ποιότητα ζωής, αυτάρκεια, αυτονομία… Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται αυτό το αδηφάγο σύστημα, δεν είναι παρά νέες περιφράξεις που στερούν δημόσια αγαθά και ξεμακραίνουν από κάθε έννοια ελευθερίας.  Νέες αγορές πράσινες ή μωβ, δημιουργούν καμμένα δάση, τσιμεντοποιημένες παραλίες, μολυσμένα νερά και θάλασσες, καταπατήσεις σε υγροβιότοπους-όπως του Κολοβρέχτη-, ξεγυμνωμένα σεληνιακά τοπία από εξορύξεις και εγκαταστάσεις βιομηχανικών αιολικών πάρκων.  Αυτές οι συστημικές καταστροφές της φύσης είναι σαφώς δίχως επιστροφή και η ανάγκη να πούμε «φτάνει πια» και να σώσουμε ότι προλαβαίνουμε, φαντάζει μεγαλύτερη από ποτέ. Γι΄αυτό θεωρούμε ότι οι αγώνες για γη και έδαφος είναι αγώνες για ελευθερία, αγώνες για την ίδια τη ζωή. Άλλωστε η ιστορία γράφεται στους δρόμους, στους καρπούς, στα βουνά...

Η Εύβοια δεν θα μπορούσε ασφαλώς να ξεφύγει από αυτή την αδηφάγο λαίλαπα επέμβασης στο περιβάλλον με τη λειτουργία μεταλλευτικών εταιρειών όπως ΛΑΡΚΟ, Σκαλιστήρη (νυν ΤΕΡΝΑ) και τις ρυπάνσεις που προκαλούν σε υπέδαφος και υδροφόρους ορίζοντες. Η ΛΑΡΚΟ είναι άλλωστε σεσημασμένη για τη συστηματική ρίψη τοξικών λυμάτων στο Β. Ευβοϊκό και τις ολέθριες παρεμβάσεις της στον ορεινό όγκο της Κεντρικής Εύβοιας και οι οποίες ευθύνονται για μια σειρά πλημμυρών. Η διαχρονική και αγαστή συνεργασία της κεντρικής εξουσίας με τις μεταλλευτικές εταιρείες, όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου, αποδεικνύει ότι η προστασία των φυσικών αγαθών δεν μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τους κυρίαρχους συστημικούς φορείς. Στον αντίποδα η επέλαση των ΒΑΠΕ από τη δεκαετία του ’80 στο νότιο τμήμα του νησιού έδειξαν από νωρίς τις αλλοιώσεις που προκαλούνται στο φυσικό τοπίο, κάτι που δεν αποτελεί τροχοπέδη ασφαλώς για επέκταση και εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων προς βορειότερα σημεία της νήσου, καταστρέφοντας επιπλέον ζώνες προστασίας άγριας ζωής και περιοχών Natura. Νέοι νόμοι ψηφίζονται για να παρακάμπτονται αποφάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών να γίνεται απρόσκοπτα, διοικητικά τουλάχιστον.

Για αυτό σε τούτους τους ζοφερούς καιρούς που ζούμε που μας θέλουν αδύναμες/ους, μόνες/ους, φοβισμένους/ες, να παρατηρούμε και να καταναλώνουμε παθητικά, η σημασία του να διεκδικήσουμε την ελευθερία του λόγου μας, της σκέψης, των σχέσεων μας, της αυτονομίας μας, της κάλυψης των βασικών μας αναγκών δεν είναι αυτονόητη. Για χιλιάδες άτομα οι Ζαπατίστας αποτελούν μια γόνιμη πηγή έμπνευσης σε όλο τον πλανήτη που αμφισβητώντας την κυρίαρχη καπιταλιστική μηχανή, την επιθετικότητα της «ανάπτυξης» απέναντι σε κοινωνία και φύση, την ηγεμονία των τεχνοκρατικών λύσεων, θέτουν την κοινωνική κίνηση σε τροχιά ελευθερίας. Και είναι τώρα μια ευκαιρία να συναντηθούμε, να μοιραστούμε σκέψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς, να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε δίκτυα αγώνα.

Γι’ αυτό και είναι σημαντική μια εκδήλωση στη Χαλκίδα, τόσο στον εμπλουτισμό γνώσεων και εμπειριών όσο και στην ενίσχυση και αποτελεσματικότερη δράση στις υπάρχουσες πολλές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα στην Εύβοια. Άλλωστε κεντρικές επιλογές της Διοίκησης εφαρμόζονται στην περιοχή μας όπως η εγκατάσταση ΒΑΠΕ, εξορύξεις στα μεταλλεία της Λάρκο, Προσφυγικό Camp Ριτσώνας κ.ά.  Παράλληλη ανάπτυξη του «μαύρου» και «πράσινου» καπιταλισμού δηλαδή. Αντίθετα εμείς χρειαζόμαστε και επιδιώκουμε την πολυχρωμία των Ζαπατίστας και το παράδειγμα τους που έχει πολλά να μας διδάξει στο πώς μπορεί να οργανωθεί μια κοινωνία με άλλο τρόπο, με άλλες αξίες απ΄ τις κυρίαρχες και ν΄ αγωνιστεί για το δικαίωμά της στη ζωή. Ένα δίκτυο ανθρώπων που θα στέκεται αλληλέγγυο στους δίκαιους αγώνες, θ΄ αντιλαμβάνεται τη σημασία και την αναγκαιότητα της οργάνωσης από τα κάτω. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για συνάντηση των ανθρώπων και ομάδων απ΄ όλη την Εύβοια, με τους Ζαπατίστας και τις ιδέες που πρεσβεύουν και που τόσο έχουμε ανάγκη για τον εμπλουτισμό και την ενδυνάμωση των αγώνων μας.

Αγώνων για γη και ελευθερία!

Συνέλευση υποδοχής των ζαπατίστας στην Εύβοια (zapat21@riseup.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου