Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Τι απαντά ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας για την εξαίρεση του Κολοβρέχτη από το NATURA


Δημοσιοποιούμε ανακοίνωση του νεοσύστατου Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών νομού Εύβοιας με αφορμή την εξαίρεση του Κολοβρέχτη από την δικαιοδοσία του. Η ανακοίνωση εκδόθηκε στις 8 Μαρτίου 2019, λίγες ημέρες έπειτα από τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της ομάδας πολιτών για την ιδιοτελήανηθικότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, και αναλυτικά έχει ως εξής:

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας (ΦΔΠΠ Εύβοιας), ένας εκ των νεοσυσταθέντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και ήδη συμπλήρωσε ένα (1) μήνα από τη συγκρότησή του σε σώμα. Ο ΦΔΠΠ Εύβοιας ως ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει ως κύριο αντικείμενό του, τη διοίκηση και τη διαχείριση συγκεκριμένων προστατευόμενων περιοχών οι οποίες είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, της περιοχής ευθύνης του, στην Εύβοια, στη Σκύρο και σε τμήμα της Βοιωτίας, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 18,19 και 21 του ν. 1650/1986 και στο άρθρο 1 του ν. 4519/2018.
Για το χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών, των στοιχείων ή συνόλων της φύσης και του τοπίου, απαιτείται η προηγούμενη γνώμη της «Επιτροπής Φύση 2000», του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εν συνεχεία η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με πρόταση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από σύνταξη ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία είναι απαραίτητη για την τεκμηρίωση της σημασίας του προστατευτέου αντικειμένου και τη σκοπιμότητα των προτεινόμενων μέτρων προστασίας, οριοθέτηση της περιοχής προστασίας και καθορισμό των χρήσεων γης.
Η περιοχή Λιβάδι ή «Κολοβρέχτης» η οποία βρίσκεται στα όρια των Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 642 Δ’ 9-10-1989, ως Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), και έχει καταγραφεί ως υγροβιότοπος με κωδικό GR242274000 και όνομα «Έλος Ψαχνά ή Λιβάδι ή Κολοβρέχτης».
Ο πυρήνας του υγροβιότοπου, έχει χαρακτηριστεί με ΠΔ το έτος 1989 ως «περιοχή προστασίας της φύσης» και ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί χρήσης, δόμησης και δραστηριοτήτων, ενώ πρέπει να γίνονται συγκεκριμένοι έλεγχοι των επιπτώσεων των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Παρόλα αυτά όμως και λόγω του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ακολουθηθεί η προαναφερόμενη διαδικασία αναφορικά με την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο NATURA 2000, τα όριά της, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων κλπ δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα διοίκησης και διαχείρισης του «Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας» και ως εκ τούτου ο Φορέας δεν νομιμοποιείται να αναλάβει πρωτοβουλία επί της διοίκησης ή της διαχείρισης της εν λόγω περιοχής.
Εντούτοις όμως εξαιτίας του υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της περιοχής για το Νομό της Εύβοιας και ιδιαιτέρως για τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, ο Φορέας ήδη έχει συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση του Δ.Σ., ενώ έχει προσκαλέσει τους Δημάρχους των προαναφερόμενων περιοχών σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. προκειμένου να συζητηθεί το θέμα διεξοδικότερα και να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών. Τα μέλη του Δ.Σ. του Φορέα προτίθενται να παράσχουν τις επιστημονικές τους γνώσεις καθώς και κάθε είδους βοήθεια που απορρέει από τις αρμοδιότητές τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου