Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ο απολογισμός του καθαρισμού του Κολοβρέχτη από τα σχολεία της Χαλκίδας



Την Παρασκευή 5 Απριλίου, οι μαθητές του 10ου δημοτικού, του 25ου Δημοτικού Χαλκίδας, καθώς και του 2ου Δημοτικού σχολείου Αρτάκης και του Δημοτικού Σχολείου Ανθηδόνας περιηγήθηκαν και καθάρισαν τον υδροβιότοπο Ψαχνών (Κολοβρέχτης). Στο πλαίσιο της σχολικής εβδομάδας εθελοντισμού Let's do it Greece - Νοιάζομαι και Δρω και του προγράμματος του παγκόσμιου οργανισμού προστασίας των ωκεανών Project Aware.

Εθελοντές γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν άψογα. Με την υποστήριξη της Ομάδας πολιτών για την προστασία του υδροβιότοπου και με αρωγούς τους Δήμους Μεσσαπίων και Χαλκιδέων ευαισθητοποιήθηκαν και έδρασαν για την προστασία του σημαντικού αυτού υδροβιότοπου της περιοχής. 

Στη δράση συμμετείχαν και οι Σαμαρείτες Χαλκίδας, το EVIA ISLAND, καθώς και εθελοντές δύτες από την σχολή καταδύσεων Thalassa Diving Center, οι οποίοι ενημέρωσαν τα παιδιά για την υποθαλάσσια ζωή και πραγματοποίησαν καθαρισμό του βυθού στην περιοχή.

Οι δυο ομάδες δράσεις 150 παιδιά και ενήλικες, συγκέντρωσαν για ανακύκλωση τα παρακάτω:
  • Πλαστικά μπουκάλια 360 τεμάχια
  • Λάστιχα αυτοκίνητου 2 τεμάχια
  • Μπουκάλια αλουμινίου 48 τεμάχια
  • Σακούλες πλαστικές 32 τεμάχια
  • Φελιζόλ 28 τεμάχια
  • Μπουκάλια γυάλινα 12 τεμάχια
  • Φύλλο πολυεστέρα 1 τεμάχιο
Η καταγραφή θα σταλεί στο Project Aware και στο δίκτυο Μεσόγειος SOS, το οποίο κάνει μελέτες και κρατεί στατιστικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μαθητές θαύμασαν το υπέροχο φυσικό τοπίο και έμαθαν πολλά πράγματα για τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου. Επίσης, συγκλονίστηκαν με τα σκουπίδια που πετάνε οι συμπολίτες τους σε ένα τόσο όμορφο και σημαντικό μέρος. Το πιο ευχάριστο, όμως, είναι ότι οι δύτες βρέθηκαν υποθαλάσσια σε ένα μεγάλο λιβάδι από ζωντανά άτομα Πίνες, ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση στη Μεσόγειο. Η συνεργασία όλων των φορέων ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και στο τέλος δόθηκε ραντεβού στο ίδιο σημείο για του χρόνου.

Η δράση καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον σταθμό Star Κεντρικής Ελλάδας, ενώ αναφορά της έγινε και το Σάββατο στην εκπομπή του σταθμού Alpha Σαββατοκύριακο με το Μάνεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου