Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Επιστολή Κώστα Χαϊνά προς Φανη Σπανό για την προστασία του Κολοβρέχτη

Επιστολή για την προστασία του Κολοβρέχτη απέστειλε προς τον Φ. Σπανό, Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Εύβοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο Κώστας Χαϊνάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας. Η επιστολή κοινοποιείται στον Μπακογιάννη Κ., Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Το κείμενο έχει ως εξής

Επιστολή προς :
κο Σπανό Φ., Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Εύβοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Κοινοποίηση: κο Μπακογιάννη Κ., Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Θέμα : Προστασία υγροβιότοπου “Λιβάδι” ή “Κολεβρέχτης” της περιοχής Νέας Αρτάκης, Ψαχνών Ευβοίας

Χαλκίδα 31-3-2017                                                        αρ.πρωτ. 1/2017

Αγαπητέ  Αντιπεριφερειάρχη,

με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας επισημάνω ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που το τελευταίο διάστημα παίρνει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις, αφού αγγίζει πλέον τον πυρήνα του υγροβιότοπου «Κολοβρέχτης» και την προστασία του. Κάποιοι επίδοξοι καταπατητές και εμπρηστές το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα ώστε να προχωρήσουν στην συνέχεια στην εκμετάλλευσή του και γιατί όχι στο μέλλον ακόμη και την διεκδίκηση εκτάσεων του. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει καταγγελθεί από φορείς πολιτών, μετά από κάποιες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στην περιοχή από “άγνωστες” αιτίες, ένα μεγάλο τμήμα του υγροβιότοπου έχει μπαζωθεί. Όπως γνωρίζετε ο υγροβιότοπος εκτάσεως περίπου 150 στρεμμάτων προστατεύεται από  διεθνή συνθήκη (Ramsar – Βέρνης) την οποία έχει υπογράψει το ελληνικό Κράτος και με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 642/Δ/9-10-1989) έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή. Έχουν καταγραφεί σαράντα εννέα προστατευόμενα είδη πουλιών (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, ασημόγλαροι και καστανοκέφαλοι γλάροι, καλημάνες κ.α),  που ζούσαν ή διαχείμαζαν στον υγρότοπο και δεκάδες αλλά που τον χρησιμοποιούν ως πέρασμα για άλλους τόπους. Σήμερα ο θαυμάσιος αυτός υγρότοπος αντί να προστατεύεται από την Πολιτεία, βρίσκεται σε κίνδυνο ολικής εξαφάνισης του ή καταστροφής του.
Σας καλώ να σημάνετε συναγερμό και να κινητοποιήσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και  σε συνεργασία και με τους συναρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, Δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων -  Μεσσαπίων) ώστε :

1.       Να καθαρισθεί άμεσα ο υγροβιότοπος από τα μπάζα
2.       Να οριοθετηθεί και να περιφραχθεί ο χώρος του υγροβιότοπου με χρήματα της Περιφέρειας.
3.       Να σταματήσει η ρύπανσή του από τα λύματα του βιολογικού της Νέας Αρτάκης
4.       Να μελετηθεί η δυνατότητα ένταξής σε πρόγραμμα αξιοποίησης και ανάδειξης του
5.       Να διερευνηθούν και να αναζητηθούν οι υπαίτιοι των εμπρησμών και των καταπατήσεων του υγροβιότοπου και να εφαρμοστεί ο νόμος
6.       Να συνεργασθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας με την Ομάδα Πολιτών για την Προστασία των Υγροβιότοπου, ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα για την προστασία και την ανάδειξή του.

Συνημμένα σας παραθέτω φωτογραφίες και την ανακοίνωση της “ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ»

Με εκτίμηση
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
http://energoipolitesstereas.blogspot.gr/2017/04/sos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου