Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (1992): ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΑΧΝΩΝ

 


Η εγγύτητα του Κολοβρέχτη με δύο κωμοπόλεις, τα Ψαχνά και τη Νέα Αρτάκη, αλλά και την κοινότητα της Καστέλλας, προσφέρει πάντοτε την ευκαιρία να αναπτυχτεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση, διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο ερέθισμα για την καλλιέργεια μιας κοινωνικής οικολογικής συνείδησης. 

Το 1992, λοιπόν, μαθήτριες και μαθητές από το Λύκειο Ψαχνών διοργανώνουν εκδήλωση για τον Κολοβρέχτη και τους υγροβιότοπους, τρία χρόνια μετά την θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του υγροβιότοπου

(που υπήρξε αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης πολιτών και τοπικών φορέων από τη δεκαετία του ’80, όταν η ευρύτερη περιοχή βιώνει τις πρώτες επιπτώσεις της περίφημης «ανάπτυξης», με κορυφαίες όλων εκείνες από την εξορυκτική δραστηριότητα, ενώ έχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις το 1985 ενάντια στην εγκατάσταση διαλυτηρίου πλοίων στα Βρυσάκια).

Το ρεπορτάζ από την εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα «Ευβοϊκή Γνώμη» της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου 1992 μας πληροφορεί ότι στις 10.30 το πρωί εκείνης την ημέρας ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου, σε συνεργασία με τον σύλλογο καθηγητών, διοργανώνει εκδήλωση στο σχολείο, η οποία περιλαμβάνει:

-Προβολή της ταινίας «Οιωνός» του Τάκη Ιωάννου που αφορά τη λίμνη του Δύστου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ με οικολογικό περιεχόμενο που γυρίστηκε στην Ελλάδα (1989) και αναφέρεται στην συστηματική καταστροφή του άλλου σημαντικού υγροβιότοπου στο νότιο τμήμα της Εύβοιας, από την αφαίμαξη των νερών του για χάρη της βιομηχανικής δραστηριότητας της ΑΓΕΤ, τις πυρκαγιές, την επεκτατική διάθεση κάποιων καλλιεργητών.

-Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Υδροβιότοποι Ψαχνών».

-Ομιλία του προέδρου του Οικολογικού Εργαστηρίου Χαλκίδας, Νίκου Παπίγγη, ενώ εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Χαλκίδας τοποθετήθηκε ο Απόστολος Σέληνας

Το ρεπορτάζ προσθέτει: «Μιλώντας στη ΄Γνώμη΄οι ομαδάρχες του γκρουπ που διοργανώνει την εκδήλωση, μαθήτριες της Β’ Τάξης, Φανή Ψαθά και Ελένη Σίνα είπαν ότι η πρωτοβουλία ανήκει στους μαθητές που παίρνουν μέρος στον Β’ Πανελλήνιο διαγωνισμό για το περιβάλλον τον οποίο έχει προκηρύξει η Ένωση Φυσικών με θέμα: ‘Υγρό στοιχείο’. Τη σημερινή εκδήλωση αναμένεται να παρακολουθήσουν πολλοί γονείς, ενώ έχουν προσκληθεί και οι τοπικές αρχές».

Τα 30 χρόνια που πέρασαν, με πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων εκπαιδευτικών, ακολούθησαν και άλλες παρουσιάσεις για τον υγροβιότοπο σε σχολεία, όπως και επισκέψεις μαθητών και μαθητριών επί του πεδίου, σε συνεργασία είτε με το περιοδικό «Το Ρόπτρο της πόλης» είτε με την ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου, η οποία ενεργοποιήθηκε εκ νέου τα τέλη του 2016. Ενώ, εξαιρετική δουλειά, με επιτόπια έρευνα στις αρχαιότητες της νεολιθικής Βάρκας, έχει παρουσιαστεί στο μαθητικό περιοδικό «Πανευβοϊκή Προσωπική Ευθύνη» που εκδιδόταν τη δεκαετία του ’90 στο Γυμνάσιο Μαντουδίου.

Τριάντα χρόνια μετά, με δεδομένη και την οξύτητα της οικολογικής κρίσης, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες  αποδεικνύουν  τη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει ένας υγροβιότοπος στην εξερεύνηση του φυσικού και κοινωνικού κόσμου, δίνοντας ταυτόχρονα ερέθισμα στους πολίτες να δράσουν για την υπεράσπιση και διεύρυνση των φυσικών κοινωνικών αγαθών.


ΚΕΙΜΕΝΟ, ΕΡΕΥΝΑ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου