Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Αναζητούνται αρμόδιοι για τη σωτηρία του Κωλοβρέχτη

Φωτογραφία/Γιαννης Σοφρώνης
Συντάκτης: Τάσος Σαραντής από την Εφημερίδα Των Συντακτών

Eάν o υγροβιότοπος του Κωλοβρέχτη στην Εύβοια διασωθεί από τις συστηματικές καταπατήσεις και τη ρύπανση, μπορεί να αποτελέσει όαση ζωής και πολιτισμού, τόπο ελεύθερης πρόσβασης όλων, συνύπαρξης ανθρώπων και φύσης, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης οικολογικής κοινωνικής διαχείρισης.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η πρώτη δημόσια συζήτηση την οποία διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Απριλίου στο δημοτικό θέατρο Παπαδημητρίου, στη Χαλκίδα, η «Ομάδας πολιτών για τη διάσωση του υγροβιοτόπου του Κωλοβρέχτη» που δραστηριοποιείται για την διάσωση και ανάδειξη του πολύτιμου υγροβιότοπου της κεντρικής Εύβοιας.
Με επίκεντρο το νερό, στον Κωλοβρέχτη συναντώνται ίχνη κατοίκησης από την παλαιολιθική εποχή (300.000 π.Χ.) σημείωσε η ζωγράφος-συγγραφέας Εύη Σαραντέα-Μίχα επαναφέροντας την πρότασή της για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή όπου συναντάμε επίσης νεολιθικά, μυκηναϊκά, ελληνιστικά ευρήματα. 
Η παρουσία ορνιθοπανίδας αποτελεί δείκτη υγείας ενός οικοσυστήματος επεσήμανε από την πλευρά του ο ορνιθολόγος, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, Λευτέρης Σταύρακας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα είδη και τα χαρακτηριστικά των πουλιών που διαβιούν είτε μόνιμα, είτε περιστασιακά στον υγροβιότοπο (βαρβάρες, καλαμοκανάδες, θαλασσοσφυριχτές, μαυροκέφαλοι, σταβλοχελίδονα, ασημόγλαροι, υφάντρες κ.α.).
Οπως είπε, έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία όλων και ειδικά των πολιτών για να υλοποιηθούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης μαθητών και κατοίκων, όπως τα προγράμματα τα οποία υλοποιεί η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σε υγρότοπους όπως η Βραυρώνα της Αττικής και το Βουρκάρι των Μεγάρων. 
Το ιστορικό της υπόθεσης Κωλοβρέχτη παρουσίασε ο βιοκαλλεργητής-μέλος της ομάδας των  πολιτών Αποστόλης Σέληνας σημειώνοντας ότι άμεσοι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι η εκδίωξη των πάσης φύσεως καταπατητών από την προστατευόμενη ζώνη, η άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης, η ανάληψη των ευθυνών από όλους τους συναρμόδιους φορείς, η ανάδειξη του υγροβιότοπου μέσα από δραστηριότητες όπως η παρατήρηση χλωρίδας και πανίδας, ποδηλασία, πεζοπορία, ήπιος φυσιολατρικός τουρισμός, βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία. 

Από αριστερά: Αποστόλης Σέληνας, Γιώργος Παπαχριστοδούλου, Λευτέρης Σταύρακας, Εύη Σαραντέα-Μίχα | Φωτογραφία Γιαννης Σοφρώνης

Η μάχη για τον Κωλοβρέχτη είναι μάχη για έναν ελεύθερο φυσικό πόρο όπως το νερό, μάχη κοινωνική αντίστασης απέναντι στην σύγχρονη λεηλασία που αποκαλείται «ανάπτυξη», όπως συμβαίνει στις Σκουριές της Χαλκιδικής, τη Μεσοχώρα Τρικάλων, σε κάθε μεγάλο και μικρό αυτόνομο περιβαλλοντικό μέτωπο, τόνισε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος-συντονιστής της συζήτησης Γιώργος Παπαχριστοδούλου. 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 100 πολίτες, την στήριξη τους στον αγώνα για τον Κωλοβρέχτη δήλωσαν οι βουλευτές Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Γιωργος Ακριώτης, Ζωή Λιβανίου, Τάσος Πρατσόλης, η δημοτική αρχή Διρφύων-Μεσσαπίων, το τοπικό συμβούλιο Νέας Αρτάκης, περιφερειακοί-δημοτικοί σύμβουλοι, η ΕΛΜΕ Εύβοιας, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι, συλλογικότητες και δημότες. 

*Το πρωί του Σαββάτου 8/4 η ομάδα πολιτών διοργάνωσε μια ακόμη περιήγηση στον υγροβιότοπο, ενώ σχεδιάζονται εκδηλώσεις σε Ψαχνά-Νέα Αρτάκη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου