Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Προτάσεις της μελέτης του ΕΚΒΥ για τον Κολοβρέχτη


Δημοσιοποιούμε το επίσημο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την παρουσίαση της μελέτης του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) όσον αφορά την προστασία – ανάδειξη του υγροβιότοπου. Η παρουσίαση έγινε στην Χαλκίδα στις 9 Ιανουαρίου 2023 και το επόμενο διάστημα αναμένουμε να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο.

Για την αντιμετώπιση των πιέσεων και την αναβάθμιση της αξίας του υγροβιότοπου, οι κατευθύνσεις – προτάσεις στις οποίες καταλήγει η μελέτη, είναι οι εξής (σ.σ. όπως τις κατέγραψε η ομάδα πολιτών που έδωσε το παρών στην παρουσίαση):

-Ένταξη του υγροβιότοπου στις περιοχές αρμοδιότητας του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) παράρτημα του οποίου θα ιδρυθεί στην Χαλκίδα για την Εύβοια και την Σκύρο. 

-Εκπόνηση υδρολογικής μελέτης για την ποσότητα και τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων

-Διαχείριση του καλαμώνα (προτείνει χειμερινή κοπή σε πενταετείς κύκλους)

--Οριοθέτηση του αμιγώς υγροτοπικού συστήματος, των ορίων και των χρήσεων γης

-Παρακολούθηση τύπων οικοτόπων και ειδών

-Περιορισμό της όχλησης που δέχεται η πανίδα από το οδικό δίκτυο, με τη δημιουργία συμπαγούς φυτοφράκτη στον δρόμο από ενδημικά φυτά

- Προστασία των δενδρωδών εκτάσεων στο νοτιοδυτικό άκρο

-Απομάκρυνση απορριμμάτων και μπάζων,

-Ενθάρρυνση της χρήσης αγροπεριβαλλοντικών μέτρων,

για να σταματήσει η ρύπανση από αγροτικές δραστηριότητες

-Ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού (π.χ. μέσα από συμμετοχικά εργαστήρια )

-Δημιουργία διαδρομών αναψυχής και θέσεις θέασης και ανάπαυσης εντός του υγροτοπικού συμπλέγματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΛΑΪΔΙΤΗ:

«Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης αποτύπωσης και αξιολόγησης της κατάστασης του Υγρότοπου Ψαχνών Ολοκληρώθηκε το έργο εκπόνησης μελέτης με τίτλο «ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΨΑΧΝΩΝ (ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗΣ Ή ΛΙΒΑΔΙ» - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ», που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού €37.200. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από την Ομάδα Έργου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Ελληνικού Κέντρο Βιότοπων Υγρότοπων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό τη Δευτέρα 09/01/2023 στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Εύβοιας, παρουσία εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων και ομάδων πολιτών.


Το έργο είχε ως στόχο την επικαιροποίηση και αύξηση της γνώσης για την περιοχή, με επίκεντρο τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα καθώς και την αναγνώριση αναγκών και προτεραιοτήτων για την προστασία, διατήρηση, διαχείριση, αποκατάσταση και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής.

Τα συμπεράσματα του παραδοτέου επιδεικνύουν ότι παρά την υψηλή οικολογική αξία το υγροτοπικό οικοσύστημα αντιμετωπίζει εκτεταμένες πιέσεις από τις ανθρωπογενείς χρήσεις και παρεμβάσεις.

Για την αντιμετώπιση των πιέσεων και την αναβάθμιση της αξίας του, διατυπώθηκαν προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν την εκπόνηση υδρολογικής μελέτης, τη διαχείριση του καλαμώνα, τον περιορισμό της όχλησης που δέχεται η πανίδα από το οδικό δίκτυο, την απομάκρυνση απορριμμάτων και μπάζων, την ενθάρρυνση της χρήσης αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, την ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και τη δημιουργία διαδρομών αναψυχής και θέσεις θέασης και ανάπαυσης εντός του υγροτοπικού συμπλέγματος.

Κι ενώ το χθεσινό σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του Υγροτόπου Ψαχνών άνοιξε νέους δρόμους, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Υγρότοπο το απόγευμα της ίδιας μέρας, προκάλεσε θλίψη για την περιβαλλοντική καταστροφή και προβληματισμό για τα αίτια της. Η άμεση παρέμβαση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας περιόρισε τη ζημιά σε μόλις 12 στρέμματα για καλή μας τύχη, αποφεύγοντας τα χειρότερα. Η χθεσινή αντίφαση όχι μόνο δεν μας αποθαρρύνει, αντιθέτως μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο προκειμένου όλοι οι αρμόδιοι φορείς δίπλα στους ενεργούς πολίτες, να συνεργαστούμε ώστε ο Υγρότοπος Ψαχνών να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να γίνει ένα ζωντανό κομμάτι της περιβαλλοντικής ταυτότητας και συνείδησης της περιοχής».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου