Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ

Φίλες και φίλοι, όσοι και όσες τόσον καιρό υποστηρίζετε και συμμετέχετε με κάθε τρόπο τον αγώνα για τη διάσωση του Κολοβρέχτη και την σωτηρία της φύσης από την ενεργειακή λαίλαπα, σας κοινοποιούμε ένα κείμενο για συλλογή υπογραφών, με αφορμή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην β΄ ζώνη του υγροβιότοπου.

Το κείμενο αυτό θα σταλεί στις συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, την αυτοδιοίκηση, στους κυβερνητικούς φορείς και θα δημοσιοποιηθεί στον Τύπο.

Παρακαλούμε για την υποστήριξη σας με ένα  e-mail στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο kolobrextissos@gmail.com. Μπορείτε να υπογράψετε είτε ως σύλλογοι, συλλογικότητες, φορείς είτε ως πολίτες όπου μπορείτε να αναφέρετε και την ιδιότητα σας, εάν το επιθυμείτε.

Σε περίπτωση που διαφωνείτε με κάποιο σημείο του κειμένου , μπορείτε μέσα από την δική σας σκοπιά να εκφράσετε τη συμπαράστασή σας.

Με εκτίμηση, 

Ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

Απευθύνουμε δημόσια το παρακάτω κείμενο για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη β’ ζώνη του υγροβιότοπου Κολοβρέχτη, στην κεντρική Εύβοια (στα σύνορα Ψαχνών και Νέας Αρτάκης). Τα φωτοβολταϊκά πάρκα τοποθετούνται σε γόνιμη γη, γη χαρακτηρισμένη ως Υψηλής Παραγωγικότητας, εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), όπως αυτή καθορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1989 (ΦΕΚ 642/Δ’/9-10-1989)

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του Κολοβρέχτη, ένας από τους φορείς που ασχολείται ενεργά με την υπόθεση της διάσωσης/προστασίας/ανάδειξης του υγροβιότοπου, αυτό συμβαίνει με ελάχιστη πληροφόρηση της κοινωνίας, χωρίς ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, μέσα από διαδικασίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τον χαρακτηρισμό του Κολοβρέχτη ως «περιοχής προστασίας της φύσης» (ν. 1650/1986), χωρίς περιβαλλοντική μελέτη που να αναφέρει τις τυχόν επιπτώσεις για την ορνιθοπανίδα και το οικοσύστημα. Συνολικά έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών που επισκέπτονται την περιοχή, τα 45 από αυτά εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ύπαρξη του υγροτοπικού συστήματος. «Σύμφωνα με τα κριτήρια (Grimmet and Jones, 1989), ο Βάλτος Ψαχνών είναι διεθνούς σημασίας για την (απειλούμενη με εξαφάνιση) Χαλκόκοτα αφού ο πληθυσμός της κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση φτάνει τα 79 άτομα, ξεπερνώντας το 1% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού – 750 άτομα» (έκθεση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο Αιγαίου Τριαντάφυλλου Ακριώτη, δεκαετία του ΄90). Τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε κοντινή απόσταση από οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο και με σκοπό να αλλάξουν, ντε φάκτο και προς το δυσμενέστερο, οι χρήσεις γης.

Όλοι και όλες εμείς τα τελευταία χρόνια, με τη συμβολή της ομάδας πολιτών και άλλων πρωτοβουλιών (ορειβατικοί, περιβαλλοντικοί σύλλογοι), έχουμε συμμετάσχει σε δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, έχουμε παρακολουθήσει ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής (Βολέρι, Γλύφα, Βάρκα, Μπαϊράμ Αγάς), έχουμε συνεισφέρει σε δραστηριότητες όπως ο καθαρισμός των ακτών από μπάζα και σκουπίδια, έχουμε περπατήσει το μονοπάτι από το Βολέρι ως την Γλύφα το οποίο διανοίχτηκε μέσα από συνεργασία συλλόγων που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της ευβοϊκής φύσης, έχουμε συμμετάσχει σε δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, έχουμε απολαύσει το τοπίο, έχουμε φωτογραφήσει, έχουμε υπάρξει στον Κολοβρέχτη.

    Θεωρούμε ότι ο υγροβιότοπος αποτελεί φυσική κληρονομιά που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό των συμφερόντων μιας ασύδοτης Αγοράς.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν στην διάσωση/ανάδειξή του συμβάλλει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ιδιαιτέρως όταν αυτό συμβαίνει με την αποστέρηση της γεωργικής γης, σε μια εποχή που παγκοσμίως οι κοινωνίες ανησυχούν για την ποιότητα της τροφής τους και την πρόσβαση σε αυτήν σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζεται ως χρηματιστηριακό προϊόν, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά.  Οι υγρότοποι μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης: λειτουργώντας ως φυσικό σφουγγάρι απορροφούν και αποθηκεύουν τις ποσότητες του νερού από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις, ενώ στην ξηρασία απελευθερώνουν τις αποθηκευμένες ποσότητες, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της έλλειψης νερού.

Στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η εξέταση των επιπτώσεων στα φυσικά οικοσυστήματα μαζί με το κοινωνικό συμφέρον καθώς και η νομοθετική δυνατότητα για μια αποκεντρωμένη διαχείρισή της ενέργειας σε επίπεδο κατοικιών, γειτονιάς, δημόσιων ή άλλων συλλογικών χώρων, πόλεων. Σε συνδυασμό με μέτρα που θα εξοικονομούν ενέργεια, μειώνοντας το αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κοινωνία και την φύση και θα λαμβάνουν υπόψη ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοσκοπίας για χάρη του οποίου επιδιώκεται, με κάθε τρόπο, η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ σε βουνά, δάση, κάμπους, λίμνες, θάλασσες, υγρότοπους.

Καλούμε την αυτοδιοίκηση (α’ και β’ βαθμού), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε συναρμόδια αρχή, να εξετάσουν άμεσα τα εξής:

-Την κατάτμηση ενός συνολικού έργου 2,4 MW σε τρία μικρότερα με στόχο να παρακαμφθεί ο περιορισμός της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνω από 1 MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας,

-Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοντινή απόσταση από τον προσωρινά οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο Γλύφας, Μπαϊράμ Αγά, Βάρκας (ΦΕΚ τχ. Δ’ 79/27.02.2019).

-Την ακύρωση των έργων ως μη συμβατών και με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας. Ο Κολοβρέχτης φιλοξενεί ορνιθοπανίδα που προστατεύεται από τη σύμβαση της Βόννης «Περί προστασίας των αποδημητικών πουλιών», τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης «Περί διατήρησης της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης», όπως κυρώθηκε με το Ν.1335/83(ΦΕΚ 32/Α’/14-03-1983), από την Ελλάδα, ορνιθοπανίδα που υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις της οδηγίας 79/409/ΕΕ «Για τη διατήρηση των άγριων πτηνών».

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου