Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΙΔΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ


Δημοσιεύθηκε ο νέος Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Πουλιών της Ευρώπης (Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία)

Στις 14 Οκτωβρίου η BirdLife International ανακοίνωσε τον νέο Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Πουλιών της Ευρώπης . Ο Κατάλογος αυτός αναθεωρεί την κατάσταση κινδύνου για 544 είδη πουλιών σε πάνω από 50 χώρες και περιοχές στην Ευρώπη, εφαρμόζοντας τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης IUCN σε περιφερειακό επίπεδο. Η κατάσταση κινδύνου κάθε είδους πουλιού εκτιμήθηκε από «Μειωμένου Ενδιαφέροντος» (Least Concern) έως «Εκλιπόν» (Extinct).

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από χιλιάδες ειδικούς επιστήμονες και εθελοντές σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για την 4η αναθεώρηση του Κόκκινου Καταλόγου που διενεργείται από τη BirdLife International, με τις προηγούμενες εκδόσεις να έχουν δημοσιευθεί το 1994, 2004 και 2015.

Η δημοσίευση του νέου Κόκκινου Καταλόγου γίνεται την εβδομάδα που η Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα των Ηνωμένων Εθνών συζητά ένα νέο πλάνο για την ανάσχεση της κρίσης που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθώς τα πουλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές του περιβάλλοντος, αποτελούν εξαιρετικούς δείκτες για να αντιληφθούμε την κατάσταση του πλανήτη. Όλα τα είδη ζωής στον πλανήτη συνδέονται μεταξύ τους, οπότε όταν τα πουλιά βρίσκονται σε κίνδυνο, το ίδιο ισχύει και για όλους εμάς.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία του νέου Κόκκινου Καταλόγου:

  • 1 στα 5 είδη πουλιών της Ευρώπης είναι απειλούμενο ή σχεδόν απειλούμενο με εξαφάνιση
  • 1 στα 3 είδη πουλιών της Ευρώπης σημειώνει μείωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες
  • Τα θαλασσοπούλια, τα υδρόβια πουλιά, τα παρυδάτια και τα αρπακτικά αποτελούν τις πιο απειλούμενες και ραγδαία μειούμενες ομάδες πουλιών στην Ευρώπη
  • Τα θαλάσσια ενδιαιτήματα, καθώς και τα αγροτικά, οι υγρότοποι και τα λιβαδικά ενδιαιτήματα είναι αυτά που φιλοξενούν τα πιο απειλούμενα – μειούμενα είδη πουλιών
  • Οι πλειονότητα των κορυδαλλών, των τσιχλονιών και των κεφαλάδων μειώνεται. Επίσης, άλλες ομάδες πουλιών που σημειώνουν σημαντική πτώση είναι οι πάπιες και τα παρυδάτια
  • 71 είδη (13%) είναι Απειλούμενα (Κρισίμως Κινδυνεύοντα, Κινδυνεύοντα, Τρωτά) στην Ευρώπη
  • Άλλα 35 είδη (6%) είναι Σχεδόν Απειλούμενα
  • 5 είδη είναι Τοπικά Εκλιπόντα

Τα κύρια αίτια που προκαλούν τη μείωση των πληθυσμών πουλιών στα ευρωπαϊκά ενδιαιτήματα περιλαμβάνουν:

-Μεγάλης έκτασης αλλαγές στις χρήσεις γης

-Εντατικοποίηση της γεωργίας

-Υπερεκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων

-Ρύπανση των εσωτερικών υδάτων από αγροτικές δραστηριότητες και αστικές απορροές

-Μη αειφόρες και ευρέως εφαρμοζόμενες δασικές πρακτικές

-Ανάπτυξη υποδομών

Αν και τα νέα από τον νέο Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Πουλιών της Ευρώπης είναι δυσοίωνα, υπάρχουν και κάποια φωτεινά σημεία. Το βελτιωμένο καθεστώς του Ψαλιδιάρη (Milvus milvus)[3] και του Πύρρουλα των Αζόρων (Pyrrhula murina)[4] –δύο αξιοσημείωτες περιπτώσεις επιτυχούς εφαρμογής δράσεων διατήρησης– δείχνει ότι οι στοχευμένες προσεγγίσεις για την ανάκαμψη του πληθυσμού απειλούμενων ειδών έχουν αποτέλεσμα. Επιπλέον, παρεμβάσεις, όπως οι ορθά σχεδιαζόμενες αγρο-περιβαλλοντικές δράσεις μπορούν να αποβούν σωτήριες για είδη σε μείωση όπως η Ορτυκομάνα (Crex crex).

 

Η Anna Staneva, Επικεφαλής Δράσεων Διατήρησης της BirdLife Europe, δήλωσε «Τα πουλιά βρίσκονται σε αυτόν τον πλανήτη πολύ περισσότερο καιρό από ότι εμείς, αλλά με την ταχύτητα που οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται και καταστρέφουν, βλέπουμε κάποια είδη να βρίσκονται ήδη στο χείλος της εξαφάνισης. Ο Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Πουλιών της Ευρώπης αποτελεί μια κρίσιμης σημασίας πηγή για όλους όσους εργάζονται για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της κλιματικής κρίσης, γιατί όταν τα πουλιά βρίσκονται σε κίνδυνο, το ίδιο ισχύει και για την ίδια τη φύση».

«Τα αποτελέσματα της νέας αναθεώρησης του Καταλόγου των Απειλούμενων Πουλιών της Ευρώπης δείχνουν ότι έχουμε αποτύχει να διαχειριστούμε αειφορικά τη γη, τα νερά και τις θάλασσές μας. Θέλουμε και χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να ηγείται στην αποκατάσταση της φύσης αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά μετασχηματισμός των οικονομικών πόρων. Αυτός ο μετασχηματισμός πρέπει να ξεκινήσει ΤΩΡΑ, το διάστημα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει αποκαλέσει ως Δεκαετία Οικολογικής Αποκατάστασης» αναφέρει ο Martin Harper, Περιφερειακός Διευθυντής της BirdLife Europe.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου