Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Climatestrike: Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στη Χαλκίδα


Η Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωση του Υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη καλεί τους ενεργούς  πολίτες  της περιοχής σε συμμετοχή και παρέμβαση για τη Παγκόσμια Ημέρα  Δράσης  ενάντια στη Κλιματική Αλλαγή (Πορεία για το περιβάλλον-Climatestrike) την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο πεζόδρομο της Αβάντων, πίσω από τα Δικαστήρια στη Χαλκίδα.

Το Climatestrike είναι ένα διεθνές μαθητικό κίνημα που κινητοποιεί μαθητές από όλο το κόσμο να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη κλιματική αλλαγή με την απουσία τους από το σχολείο και τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές μαθητικές πορείες με αίτημα τη κινητοποίηση των αρμόδιων για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία του περιβάλλοντος. Το Climatestrike στις 15 Μαρτίου, μαζί με 40 χώρες από όλες τις ηπείρους, καλεί τη νεολαία όλου του κόσμου να διαμαρτυρηθεί σε μια παγκόσμια απεργία για τη κλιματική αλλαγή. Μαθητές και φοιτητές από σχολεία και πανεπιστήμια στη Σουηδία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, αγωνίζονται για το μέλλον τους.

Εμπνευσμένοι από τη Σουηδή ακτιβίστρια
Greta Thunberg, οι περιβαλλοντικά συνειδητοί μαθητές καλούν τις κυβερνήσεις  να αναλάβουν  δράση ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Greta Thunberg είναι η 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία που έχει γίνει σύμβολο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Τον Αύγουστο του 2018, με αφορμή τον πρωτοφανή καύσωνα στην πατρίδα της και τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές, η Γκρέτα αποφάσισε ότι θα σταματήσει να πηγαίνει στο σχολείο τις Παρασκευές, επιλέγοντας αντ’  αυτού να μένει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο (Rikstag) για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αποστολή της ήταν να πιέσει τη σουηδική κυβέρνηση να εγκρίνει νομοθεσία που θα μείωνε τις εκπομπές άνθρακα σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού.Από τότε που ξεκίνησε η απεργία της, έχει απευθυνθεί σε παγκόσμιους ηγέτες στη διάσκεψη κορυφής COP24 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η τελευταία ειδική έκθεση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1.5 βαθμούς Κελσίου (Special Report on Global Warming of 1.5°C) του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC) επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας κατά  2 βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες όπως, άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εξάπλωση των ερήμων, απώλεια φυσικών οικοτόπων και ειδών, λιώσιμο των πάγων και αύξηση του αριθμού έντονων καταιγίδων που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουμε μόνο 12 χρόνια για να σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό κελσίου και να έχουν οι επόμενες γενιές τη δυνατότητα να αγωνιστούν για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.
Οι υφιστάμενες δεσμεύσεις όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, πολλώ δε μάλλον στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως ορίζει η συγκεκριμένη έρευνα. Όσο η μείωση των εκπομπών καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις, από τις οποίες πολλές μη αναστρέψιμες, και πιο επώδυνα, αλλά και κοστοβόρα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν στο μέλλον.
Για να σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη απαιτείται άμεση και ριζική στροφή του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής, με εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γαιοθερμική, ενέργεια των κυμάτων, κ.α.), με μελέτες και σχέδια που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής, χωρίς να προκαλούνται νέες περιβαλλοντικές καταστροφές (όπως π.χ. από την τοποθέτηση αιολικών πάρκων στους μεταναστευτικούς «διαδρόμους» των πουλιών). Απαιτείται επίσης ριζική στροφή στους τρόπους μετακίνησης και πρώτα και κύρια επαρκή, πράσινα και δωρεάν δίκτυα ΜΜΜ σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ώστε να δοθεί κίνητρο στους πολίτες να μειώσουν δραστικά τη χρήση των ΙΧ. Παράλληλα χρειάζεται ριζικός ανασχεδιασμός της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με στροφή στις οικολογικές καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες τοπικής κλίμακας και βασισμένες στα παραδοσιακά είδη σπόρων και κτηνοτροφικών ζώων.
Οι κινητοποιήσεις στην Ήπειρο εναντίον της έρευνας και των σχεδίων εξόρυξης πετρελαίου καθώς και η πρωτοβουλία των 34 φορέων της κοινωνίας των πολιτών “1,5 βαθμοί Κελσίου” που συγκεντρώνει οργανώσεις που κινητοποιούνται για το περιβάλλον, τα κοινωνικά θέματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, την μετανάστευση, αποδεικνύει ότι η υπόθεση της προστασίας του κλίματος μας αφορά όλους κι όλες, δεν είναι απλά ένα περιβαλλοντικό θέμα.Η κινητοποίησή μας για την προστασία του κλίματος και την προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται πρέπει να ενδυναμώσει, στο τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αν οι ίδιες οι κοινωνίες δεν αναλάβουν δράση διεκδικώντας τη ριζική αλλαγή πλεύσης, αν δεν βγούμε από την απάθεια, υπάρχει ο κίνδυνος για περισσότερη αυταρχικοποίηση των πολιτικών καθεστώτων με το πρόσχημα την κλιματική αλλαγή. 
Ας αρχίσουμε να αμφισβητούμε την ανάθεση των αποφάσεων σε πολιτικές/οικονομικές ολιγαρχίες και να διεκδικήσουμε το βάθος της έννοιας της δημοκρατίας, τη ρητή δηλαδή ενεργοποίηση και συμμετοχή των μελών της κοινωνίας για τα κοινά αγαθά-το νερό, το έδαφος, τον σπόρο, τον δημόσιο χώρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου