Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ ΚΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


Η ομάδα των πολιτών για τη διάσωση του υδροβιότοπου του Κολοβρέχτη, απευθύνεται στην κοινωνία των πολιτών:
Δουλεύουμε μαζί με ενεργούς πολίτες, συλλογικότητες, μαθητές και προσκόπους. Για την προστασία και ανάδειξη μιας περιοχής με μεγάλη οικολογική και βιολογική αξία. Το κάλεσμα συμμετοχής στην προσπάθεια μας παραμένει ανοιχτό για όλους. Ο υδροβιότοπος προστατεύεται από το προεδρικό διάταγμα  του 1989 (ΦΕΚ 642/τ. Β’/09.10.1989) θέτοντάς τον υπό προστασία:

-Από τη σύμβαση της Βόννης “περί προστασίας των αποδημητικών πουλιών”.
-Από τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δύο συμβάσεις εμπλουτίστηκαν από τις προστατευτικές διατάξεις της οδηγίας 79/409/ΕΕ «Για τη διατήρηση των άγριων πτηνών».
Η περιοχή μας, κυρίως η κεντρική Εύβοια, είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη. Έχουμε δύο καταδίκες της Ελλάδας για την περιοχή μας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μη προστασία του περιβάλλοντος και την έκθεση των πολιτών σε κίνδυνο:
-Για τα βαρέα μέταλλα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και μια για τα νιτρικά-νιτρώδη.
-Την απόφαση 975/2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου υποχρεώνει την Περιφέρεια και τα υπουργεία να πάρουν μέτρα προστασίας.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος «έστησαν πανηγύρι» με τον αρχιεπίσκοπο και τον πατριάρχη στο Σχηματάρι για την απορρύπανση της περιοχής του Ασωπού (Ιούνιος 2017). Για την Εύβοια τηρούν σιγή ισχύος η περιφέρεια και η κυβέρνηση, όπως και οι δήμοι.
Μια από τις πρώτες ενέργειες του κ. Μπακογιάννη με την εκλογή του ήταν η μεταφορά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στη Λαμία. Η υπηρεσία Περιβάλλοντος υποβαθμίστηκε σκοπίμως σε μια περιοχή με τραγικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται για μια διαχρονική κατάσταση υποβάθμισης των μηχανισμών ελέγχου.
Οι δημόσιες υπηρεσίες αναγκάστηκαν να απαντήσουν μετά από προσφυγή της ομάδας στο συνήγορο του πολίτη και η απάντηση-δικαιολογία που πήραμε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν ότι δεν έχουν επαρκή αριθμό υπαλλήλων ούτε και εξειδικευμένους υπαλλήλους σε θέματα περιβάλλοντος για να εκτελέσουν τους ελέγχους και να πάρουν τα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία!
Τον Απρίλιο του 2017, απευθυνθήκαμε εκ νέου με έγγραφο- καταγγελία σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με στοιχεία, έγγραφα και φωτογραφίες, για  τις φωτιές που μπήκαν σκόπιμα στον υδροβιότοπο, την εκχέρσωση καλαμιών και την επέκταση καλλιεργειών μέσα στην Α' ζώνη, για τη ρύπανση του Κολοβρέχτη από τα λύματα της εταιρείας «Αγροζωή» και την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Χαλκιδέων (Δ.Ε. Νέας Αρτάκης).
Μας απάντησε μόνο το τμήμα περιβάλλοντος μετά από ένα χρόνο (!!!) ως εξής:
1. Η Πυροσβεστική υπηρεσία Χαλκίδας και το Α.Τ. Νέας Αρτάκης δεν έχουν γνωστοποιήσει τα στοιχείων των παραβατών, εμπρηστών και καταστροφέων του υδροβιότοπου.
2. Η εισαγγελία πρωτοδικών Χαλκίδας δεν έχει κινηθεί, αν και έχει σταλεί έγγραφο από την υπηρεσία.
3. Η εταιρεία «Αγροζωή» από τις 24/7/2013 δεν έχει σε ισχύ απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
4. Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Νέας Αρτάκης (αρμοδιότητας ΔΕΥΑΧ) δεν έχει άδεια λειτουργίας.
Θαυμάστε τους!!!
Στο μεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Σπανός υποβάθμισε εκ νέου την υπηρεσία περιβάλλοντος και ανέλαβε ο ίδιος τα των εγκρίσεων και υπογραφών! Κάτι περισσότερο θα γνωρίζει. Προφανώς αποδίδουν τα ρουσφέτια και το αλισβερίσι για τους ψήφους, όπως και η συγκάλυψη των καταπατήσεων στην προστατευόμενη Α’ Ζώνη του Κολοβρέχτη.
Η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του Κολοβρέχτη είναι αναγκασμένη από εδώ και στο εξής να δίνει απάντηση σε κάθε πολιτικό τυχοδιωκτισμό της τοπικής ή κυβερνητικής εξουσίας.

Δεν θα εμπιστευτούμε το μέλλον των παιδιών μας σε ανθρώπους που αγνοούν προκλητικά τον πολίτη. Πολίτες από τα Ψαχνά, τη Νέα Αρτάκη και τη Χαλκίδα συμμετέχουν στις δραστηριότητες. Περιμένουμε και άλλους.  

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ
kolobrextissos@gmail.com, kolobrextis.blogspot.com

Σεπτέμβριος 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου