Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Από τη δημόσια συζήτηση για τον Κολοβρέχτη στα Ψαχνά (φωτογραφίες-ρεπορτάζ)


Με τη δημόσια συζήτηση στο Γυμνάσιο Ψαχνών, την Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018 το απόγευμα, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων της ομάδας πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη.



Είχαν προηγηθεί οι δημόσιες συζητήσεις στη Χαλκίδα (7 Απριλίου 2017) και τη Νέα Αρτάκη (7 Ιουνίου 2017) καθώς και πλήθος δημόσιων παρεμβάσεων για την ενημέρωση των πολιτών και των θεσμικών φορέων για το φλέγον θέμα της προστασίας του υγρότοπου από τη ρύπανση και τις καταπατήσεις και ταυτόχρονα την ανάδειξη του ως πολύτιμου φυσικού, κοινωνικού και πολιτισμικού αγαθού.
Εκ μέρους της ομάδας πολιτών ο Χρήστος Ραυτόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στις δράσεις και τους στόχους της ομάδας.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Αποστόλης Σέληνας (μέλος της ομάδας για τη διάσωση του Κολοβρέχτη) ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα σπάνια είδη πτηνών που διαβιούν στην περιοχή, στην παγκόσμια σημασία των υγροτόπων για την προστασία της βιοποικιλότητας, στις ζώνες που έχει χωριστεί η περιοχή σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1989 το οποίο δεν εφαρμόζεται, στην καταστροφή που προκαλείται μέσω λυμάτων και άλλων υλικών από τους παρακείμενους βιολογικούς καθαρισμούς για τους οποίους απαιτείται η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τις συστηματικές καταπατήσεις που έχουν μειώσει την έκταση του Κολοβρέχτη (σε ποσοστό 40% της Α΄ Ζώνης, όπως αποδεικνύεται από το οπτικό υλικό το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης).
«Χρειάζεται να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να μην μένουν αμέτοχοι μπροστά στο έγκλημα που συντελείται. Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση χρειάζεται να προωθήσουν τις διαδικασίες για την προστασία και ανάδειξη του Κολοβρέχτη. Ταυτόχρονα, οι αρχές πρέπει να διαλευκάνουν τις καταγγελίες που εκκρεμούν για εμπρησμούς εντός του υγροβιότοπου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση συγκαλύπτουν τις πράξεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατόπιν ο προϊστοριολόγος Χρήστος Μαντζάνας, αναπληρωτής Έφορος Αρχαιοτήτων στην αρχαία Ολυμπία, αναφέρθηκε αναλυτικά στα ιστορικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή στην οποία μεταξύ άλλων συναντάμε τις παλαιολιθικές θέσεις
Βολέρι και Φανερωμένη (Νέα Αρτάκη) οι οποίες μπορούν να συνενωθούν με αντίστοιχες θέσεις στον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη. Σύμφωνα με τον Χρ. Ματζάνα, το άκτιστο βόρειο τμήμα του Βολεριού «πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί, να διαφυλαχθεί για τις μελλοντικές γενιές. Πρόκειται για θησαυρό γνώσεων» καθώς είναι μοναδική επιφανειακή θέση μεταξύ των παλαιολιθικών στην Ελλάδα για το πλήθος, την παλαιότητα, την ποιότητα και το μέγεθος τέχνεργων σε θέση επεξεργασίας πυριτολίθων, ως πηγή πρώτης ύλης.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς: «Ο υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη χρήζει άμεσης οριοθέτησης και τον σεβασμό όλων στα όρια του. Επιπλέον, οφείλουμε όλοι μαζί συλλογικά να αναδείξουμε την περιοχή. Ήδη έχει κατατεθεί πρόταση στο Υπουργείο, με σκοπό τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης».
Το παρών στη δημόσια συζήτησαν έδωσαν μαθητές και μαθήτριες από την περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Ψαχνών, η συγγραφέας Εύη Σαραντέα-Μίχα, η οποία πρότεινε να φτιαχτεί ένα βοτανολόγιο για τα φυτά και βότανα που φυτρώνουν στον Κολοβρέχτη.
Από την πλευρά της η Ζωζώ Χαλβατζή, υπεύθυνη στους Προσκόπους της Ν. Αρτάκης, σημείωσε ότι με τη συνεργασία των όμορων Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, της Περιφέρειας και άλλων φορέων ο Κολοβρέχτης μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα πραγματικό πάρκο, που «δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλα πάρκα της Ελλάδας και του εξωτερικού», ενώ ο Νίκος Φραντζής (μέλος της ομάδας για τη διάσωση του Κολοβρέχτη) τόνισε την ανάγκη να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα στην κεντρική Εύβοια σε σχέση και με τη μεταλλευτική δραστηριότητα), και άμεσα να ληφθούν μέτρα εξυγίανσης.
Σε άλλες παρεμβάσεις τονίστηκε η ανάγκη να αποκατασταθεί η σωματική-φυσική-ιστορική σχέση της τοπικής κοινωνίας με τον υγροβιότοπο για να τύχει υπεράσπισης από τους ενεργούς πολίτες και να πάψει να αποτελεί τόπο για όσους εποφθαλμιούν μέχρι και την… αποξήρανσή του. 

Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Σοφρώνη







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου