Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

Η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον πολύχρονο αγώνα ενάντια στην εκτροπή του ποταμού Αχελώου.


Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι κάτοικοι της Μεσοχώρας Τρικάλων και αλληλέγγυοι πολίτες από την υπόλοιπη Ελλάδα μάχονται σθεναρά να μην εκτραπεί  ο ποταμός, όπως επιδιώκουν τα λόμπι των κατασκευαστικών και της χημικής γεωργίας, μάχονται να μην λειτουργήσει το φαραωνικό υδροηλεκτρικό φράγμα που φυτεύτηκε στον άνω ρου του ποταμού, στην καρδιά της ορεινής Πίνδου.
Τυχόν λειτουργία του τσιμεντένιου θηρίου των 150 μέτρων, την οποία προωθεί το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στον Αχελώο στον οποίο ήδη λειτουργούν τρία μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα.
Όπως επισημαίνει το Δίκτυο «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» «το κράτος και η ΔΕΗ αντιμετωπίζουν το ποτάμι, τα νερά και, γενικότερα, τους φυσικούς πόρους, σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης και σαν μέσο για να αντληθούν υλικοί πόροι. Ανοίγουν διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των νερών και της ενέργειας. Δε νοιάζονται για το αν και το νέο τους σχέδιο θα συνεχίσει να έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αν θα οδηγήσει στον αφανισμό της Μεσοχώρας».
Ο αγώνας να μην προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου, αγώνας – σύμβολο του οικολογικού κινήματος στη χώρα, είναι αγώνας για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος των κοινών αγαθών από την λεηλασία της «ανάπτυξης», ό,τι προσωπείο κι αν φοράει αυτή, είναι αγώνας να παραμείνει το νερό ελεύθερο φυσικό αγαθό, αγώνας για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία. 
Στο πλαίσιο αυτό πληροφορούμε τους συμπολίτες μας ότι κι αυτόν τον Αύγουστο στη Μεσοχώρα διοργανώνονται  κινηματικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις που περιλαμβάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του Αχελώου, συνέλευση αλληλέγγυων και κατοίκων, το Σάββατο 12 Αυγούστου και πορεία στο φράγμα την Κυριακή 13 Αυγούστου.

Να ακυρωθεί η εκτροπή του Αχελώου
Να μην λειτουργήσει το φράγμα Μεσοχώρας


ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου